Cele 5 greșeli care m-au învățat cum să recrutez

articol-10-novÎn articolul de mai jos, Liz Ryan, colaborator pentru diverse publicații precum Huffington Post, Business Week, LinkedIn sau Harvard Business Review, împărtășește din experiența ei din domeniul HR.
”Când intervievezi și angajezi un număr mare de oameni, vei face și câteva greșeli. Iată cele 5 cele greșeli care m-au învățat cum să recrutez.

1/5 – Barney
Vom numi prima mea angajare eronată Barney. Barney a aplicat pentru un job în departamentul de IT. Nu aveam să fiu managerul lui Barney pentru că eu lucram în departamentul HR – dar aveam să fiu unul din principalii clienți ai lui Barney.
Dacă nu aș fi lucrat atât de aproape de Barney nu aș fi știut că nu este persoana potrivită pentru job. Barney era foarte deștept și prietenos. Experiența lui era imensă. Am crezut că l-am evaluat bine pe Barney când l-am intervievat, însă am scăpat un amănunt.

Barney a acceptat oferta noastră și a început job-ul după două săptămâni. M-am întâlnit cu el de două ori în primele lui două săptămâni. Ceva în atitudinea lui se schimbase. Colegul Barney nu mai era aceeași persoană prietenoasă cu care am discutat. La a doua noastră întâlnire l-am întrebat: ”Barney, ce mai faci? Pari puțin stresat sau distant. Este totul în regulă? Pot să te ajut cu ceva?”
„Nu”, a spus Barney. ”Sunt ok.”
Acela a fost un semn cum că ceva era în neregulă. Angajații noi aproape întotdeauna acceptă o invitație la o conversație cu privire la ce simt sau gândesc. Angajații noi aproape întotdeaun au întrebări. Barney nu avea nmic de spus.

L-am întrebat pe manager ”Cum vi se pare Barney până acum?”
”Ceva cu siguranță e în neregulă”, a spus managerul lui Barney. ”Barney  este reticent față de mine. L-am invitat astăzi la prânz, în prima lui zi, și mi-a spus ”Putem să o lăsăm pe altă zi?”. De atunci l-am mai invitat de două ori, dar încă nu era momentul potrivit pentru el. Barney pare doar că ne vizitează. Nu e parte din echipă deloc.”
Barney a anunțat în două săptămâni că va accepta o altă ofertă. Barney a acceptat oferta noastră, dar în același timp și-a continuat căutările-de ce?

La un moment dat, un prieten de-al lui Barney, care lucra cu noi, ne-a spus că Barney a acceptat oferta noastră doar pentru că stătea prost cu banii. De fapt, el vroia să lucreze pentru o companie mult mai mică, unde ar fi simțit că își lasă amprenta mult mai evident.
În interviul pe care l-am avut cu el, am uitat să îl întreb pe Barney de ce consideră că i-ar plăcea în compania noastră și de ce job-ul pentru care a aplicat ar fi un pas important în cariera sa.

Acestea sunt două întrebări esențiale pe care e important să le adresăm fiecărui candidat. Cui îi pasă dacă o persoană este calificată pentru un job, dacă de fapt nu își dorește job-ul?

2/5 – Cecilia
Continuăm articolul în postarea viitoare.
Dar până atunci învaţă din greşelile altora!

Sursă articol:
http://www.forbes.com/sites/lizryan/2016/11/03/the-five-hiring-mistakes-that-taught-me-how-to-recruit/#1e252f313044

PostămarticolepetemaResurselorUmanepentrucăoferim:
1.Servicii de Recrutare;
2.Servicii de Administrare de Personal;
3.Servicii de Consultanţăînsistem legal.

Date contact echipaPremian: 0735 519 633 , contact@premian.ro .